Hvorfor får man bumser?

Du er sikkert faldet over flere derfor får man bumser artikler på nettet der grundigt forklarer hvorfor og hvordan bumser opstår.

Mange af disse artikler er sikkert rigtig gode, men sandheder er:

Ingen kender den nøjagtige årsag til bumser!

En ting om bumser ved vi dog med sikkerhed, udviklingen af akne og follikulitis er en kompliceret og indviklet proces.

Selv om der årligt bliver postet mange millioner i bumseforskning er videnskaben ikke kommet nærmere et eksakt svar.

Alt vi ved, er at en bums grundlæggende er en pore der kollapser ind i sig selv og forhindrer sebum (hudens fedt) i at slippe ud. Vi har endnu ikke det fulde overblik over hvorfor det sker i nogle talgkirtler og ikke andre.

5 grunde til man får bumser

Neden for er fem ting de fleste kan blive enige om er blandt årsagerne til bumser.

Biologisk evolution

Akne er i høj grad betinget af den genpakke man har med fra fødslen – hvis ens forældre var/er ramt af bumser er der en god chance for man også selv bliver det. Hvorfor evolutionen har valgt at bumser skal sendes videre i arvefølgen er et rigtig godt spørgsmål, men noget er det formentlig godt for.

Hormoner

Helt præcist hvordan og hvorfor hormoner påvirker antallet og mængden af bumser ved vi ikke, men vi ved der er en sammenhæng. At hormonerne spiller en rolle ved vi med sikkerhed, da akne symptomerne normalt først begynder efter puberteten.

Vi ved også at mængden af bumser øges i takt med niveauet af mandligt kønshormon (androgen).

Væksthormon (ofte bare GH fra det engelske growth hormone) og det insulin lignende peptidhormon IGF-1 (Insulin-like Growth Factor-1) påvirker formentlig også fremkomsten af filipenser, men hvordan er stadig et åbent spørgsmål.

Stress og bumser

For nogen lyder det måske som hokus pokus eller orientalske filosofi, men at krop og sind hører sammen er et uomtvisteligt faktum!

Følelsesmæssig stress påvirker det endokrine (indresekretoriske) system og sender hormoner rundt i kroppen. Disse hormoner cirkulerer i kroppens blodbaner og styrer vigtige organer og andre vitale funktioner.

Det endokrine system rammes ikke kun af psykisk stress, men kan også påvirkes af fysisk belastning.

For meget eller for hård træning, mangel på søvn eller anden fysisk overbelastning kan også fører til skadelig påvirkning af det endokrine system.

Kost

Der er endnu ingen endegyldige videnskabelige beviser for at der er sammenhæng mellem kost og bumser.

Enkelte undersøgelser antyder dog at særligt sukker kan være en bidragende årsag til øget forekomst af bumser. Komælk bliver også ofte sat i forbindelse med udbrud af akne, og fortalere for denne teori mener at det kan skyldes det naturlige indhold af væksthormon i mælken.

De kommende års forskning i kostens relation til bumser vil muligvis afsløre flere sammenhænge, men indtil da bliver det en trossag om fødevarer spiller en rolle eller ej.

Vitaminer og akne

Vitaminer eller for at være mere præcis vitaminmangel er et af de mindst udforskede områder inden for forskningen i bumser.

På det seneste har enkelte forsøg og undersøgelser dog påvist at der formentlig er en sammenhæng mellem D3 vitamin og bumser.

Da mange mennesker, særligt i det mørke nord, lider af mange på D-vitamin – og D-vitamin anses som et uskadeligt vitamintilskud kan det derfor anbefales at supplere den naturlige optagelse med en pille eller D-dråber.

Vi anbefaler D3-vitamin 85 µg fra Natur Drogeriet som er det stærkeste D3-vitaminpræparat, der må sælges på det danske marked.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here