Fjerner tandpasta bumser eller skader det huden?

Tandpasta er det perfekte middel til at fjerne bumser… eller er det?

I denne artikel kan du læse mere om hvorfor du ALDRIG skal bruge tandpasta som bumsefjerner og hvad det gør ved din hud hvis du alligevel prøver.

Du kender helt sikkert nogen der hårdnakket fastholder, at tandpasta er det eneste der virker på deres bumser – måske belærer de dig oven i købet om med at Colgate er bedre end Aquafresh eller Zendium.

Sandheder er dog at det er helt ligegyldigt om hvilket mærke af tandpasta du smører på bumserne. For det meste har det ingen virkning på bumsen, og resultatet er så godt som altid rød og irriteret hud.

Hvorfor kommer nogen tandpasta på bumser?

Ingen producenter af tandpasta kunne drømme om at anbefale deres produkter som bumsemiddel, men hvordan er den hårdnakkede myte så opstået?

Et godt bud er, at nogle sammenkæder tandpastas egenskaber som bakteriedræber i munden med evnen til at bekæmpe akne-bakterier.

Umiddelbart giver det måske god mening, hvis det kan dræbe den ene bakterie kan det vel også tage livet af den anden…

Desværre er det ikke helt så enkelt. Tandpasta er ikke lavet til at komme på huden, og ingredienserne er bestemt ikke velegnede til et komme på huden – eller skabt til at nedkæmpe akne-bakterier.

Triclosan er ikke et universalmiddel (tværtimod)

Et andet bud på oprindelsen af den sejlivede myte er at mange bumseprodukter og tandpastaer har det bakteriedræbende stof triclosan til fælles.

Forskellen er bare at det i tandpasta er designet til at modvirke plak, mens det i cremer ofte blot er tilsat for at forlænge holdbarheden.

Hvis ret skal være ret er der dog enkelte undersøgelser der har påvist at triclosan kan bekæmpe de bakterier der er skyld i bumser.

For at triclosan skal være effektivt mod bumser kræves dog helt særligt forhold og hjælpestoffer… Hvilket ikke er tilfældet med tandpasta.

Et tilfældigt produkt der indeholder triclosan er altså IKKE løsningen på dine bumseproblemer.

Hvis du endnu ikke har mistet troen på triclosan som løsningen på bumser så tag et kig på Miljøstyrrelsens side med fokus på triclosan. Her fremgår det med stor tydelighed, at triclosan ikke er velegnet til hudpleje.

Faktisk anbefaler Miljøstyrelsen at du undgår tandpasta med triclosan da stoffet er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og er i de fleste tilfælde ikke nødvendigt. Triclosan mistænkes desuden også for at være hormonforstyrrende.

Tandpasta udtørrer bumsen

Det er faktisk rigtigt at tandpaste kan virke udtørrende på bumser og på den måde midlertidig gøre dem en smule mindre.

Tandpasta indeholder flere kemiskestoffer der kan stresse og udtørrer huden.  Et af dem er natriumhydrogencarbonat som du måske kender under navnet natron.

Natron er et salt af kulsyer og meget anvendelig til bagning eller til at rense termokander på indersiden, men natron er på ingen måde et effektivt eller behageligt middel mod bumser

Det er en udbredt misforståelse at udtørret hud leder til ren hud, det dæmper muligvis bumsen for et par timer, men i længden gør udtørring kun problemet værre.

Hvis du pinedød vil udtørrer en bums så vælg et produkt der er beregnet til denne behandling. Vi anbefaler dig at prøve med Nova TT olie som er både billigt og langt mere skånsom mod huden.

Tandpasta brænder og irriterer din hud

Hvis du stadig ikke har opgivet tandpasta som bumserfjerner får du her det sidste og vigtigste argument for at lade være – Ud over det ikke virker det efterlade din hud rør og irriteret.

Har du nogensinde prøvet at komme for meget tandpasta på tandbørsten når du børster tænder? Det svider og er ikke særlig rart i munden.

Tandpasta er beregnet til at blive blandet op med vand og brug i munden hvor det bliver yderligere fortyndet at spyt.

Hvis du anvender tandpasta i koncentreret form på huden – særligt den sarte ansigtshud. Er du næsten sikker på at få en større eller mindre kemiskforbrænding.

En kemisk forbrænding får ikke din bums til at forsvinde, det irriterer bare huden yderligere og giver en rød plamage der tiltrækker yderligere opmærksomhed til din bums.

Kilder:

Miljøstyrelsen fokus på særlige stoffer triclosan http://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/triclosan

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter, 73, 2006 (kortlægning af triclosan) https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2006/87-7052-113-1/html/helepubl.htm

Preparation and characterization of triclosan nanoparticles intended to be used for the treatment of acne. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21295142

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here