Tør hud og bumser? Sådan skal det behandles

Bumser bliver ofte forbundet med fedtet hud, men selv om du har tør hud kan du også få bumser.

I denne artikel kan du læse hvad du kan gøre hvis du har bumser og tør hud.

Du får fedtet hud når hudens talgkirtler producerer for meget talg. Talg er hudens egen ansigtsolie som plejer og beskyttet mod udtørring og skader.

Desværre ser man hos enkelte en overproduktion af talg, som kan medføre tilstoppede talgkirtler og bumser.

Selv om fedtet hud og bumser ofte går hånd i hånd kan du sagtens få bumser hvis du har tør hud.

Bumser opstår som hovedregel når hudens porer bliver stoppet, og selv om talg er den hyppigste årsag er det ikke den eneste.

Sensitiv hud og bumser

En god hudplejerutine er et af de bedste forsvar mod bumser og tør hud, men har du sensitiv og følsom hud er det vigtigt du vælger dine hudplejeprodukter med omtanke.

Følsom hud reagerer ofte negativt på skrappe hudprodukter.

For at blive fri for bumser og tør hud skal du vælge produkter der ikke irriterer og stresser din hud. Huden er forskellig fra person til person så selv om et produkt er super effektivt og skånsomt for din ven er det ikke sikkert det virker for dig.

Som hovedregel skal du gå udenom ”tunge” hudplejeprodukter. Det er fx oliebasserede cremer og solcreme. De tunge produkter stopper let porerne og forhindrer din hud i at regulerer sig selv.

Vælg oliefrie produkter der ikke stopper huden (non-comedogen), og vær opmærksom på at produkter med meget alkohol ofte udtører huden.

Behandling

Behandlingen af bumser og tør hud starter med fokus på den tørre hud. Her er et par tips der kan hjælpe dig i gang med den rigtige behandling:

Vask kun dit ansigt en gang om dagen. Ansigtsvask er effektivt til at rense huden, men gør du det for meget udtørrer du din hud.

Undgå scrub og exfoliering. Selv om exfoliering gør din hud blød og lækker stresser den skrapppe behandling mere end den gavner. Særligt kemiske exfolieringer med alpha hydroxy acids (AHA) er skadeligt.

Brug en skånsom ansigtsvask. Når du vasker dit ansigt så brug et skånsomt produkt og lunkent eller koldt vand.

Påfør en olie-fri creme straks efter afrensning. Renseprodukter og vask gør din hud åben og sårbar. Kom creme på så snart du er færdig med at rense.

Brug bumseprodukter med omtanke. Bruger du produkter mod bumser fx Basiron – så brug det efter du har påført din normale creme, og prøv om du kan nøjes med spot-behandling.

Start forsigtigt. Det er sjældent nødvendigt at benytte fuld dosis af de skrappe bumseprodukter, så start forsigtigt ud.

Se og føl din hud. Hvis det føles helt forkert når du har kommet en creme på er der ofte noget der ikke fungerer optimalt. Prøv en lavere dosis eller drop produktet i en periode.

Fokus på fugtighed

Tør hud og bumser er en frustrerende kombination og behandlingen er ofte langvarig og med små fremskridt.

Fokuser på at booste fugtigheden i huden, når fugten kommer tilbage forsvinder bumserne ofte af sig selv.

Har du genvundet fugtigheden og har du stadig uren hud kan du i det mindste glæde dig over, at det nu er meget lettere at bekæmpe bumserne.

Kig dig omkring og læs hvilke produkter andre med succes har brugt til behandling af bumser og tør hud. Se fx hvorfor mange vælger creme med propolis og hvorfor tandpasta på bumser er totalt no-go.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here